29 Temmuz 2013 Pazartesi

Borsa Nasıl Çalışır?

Borsada fiyatlar arz – talep dengesine göre oluşmaktadır. Arz ve talebin etkilendiği faktörlerin de fiyatlar üzerinde etkisi olduğu bir gerçektir. Yatırımcılar piyasa takibini yaparken genellikle bu iki faktörün takibini yaparlar. Ama bunun yanında arz ve talep üzerine etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle arz ve talep üzerine etkili olan faktörlerin bilinmesi ve onların da takip edilmesi gereklidir. Ancak bu şekilde fiyatların gerçekten ne yönde ilerleyecekleri hakkında doğru bilgi sahibi olunabilir.

Borsa piyasası, finans piyasalarının belirli bir düzen içerisinde çalışmasını sağlamaktadır. Arz talep dengesinin belirli kriterler çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanarak borsalar oluşturulmuştur ve temelde benzer birkaç prensip üzerinde işlemektedir. Aynı zamanda borsaların hitap ettiği pazar içerisinde alım – satım işlemlerini düzenlemesi ve pazarın genelinde tek fiyat oluşumu sağlanmaktadır. Borsada yer alan aracı urum ve kişilerin belirli kuralları sağlama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şekilde de borsaların güvenilirliği arttırılır.

Yatırımcıların borsaların çalışma prensiplerini bilmeleri, piyasanın nasıl işlediğini anlamaları bilinçli yatırım yapmaları adına önem taşımaktadır. Bu konuda bilgi alabilecekleri borsa eğitimi olanakları bulunmaktadır ve bu olanaklardan yararlanarak yatırımcılar kendilerini geliştirmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder