22 Temmuz 2013 Pazartesi

Borsa Piyasası Hakkında Bilgi

Borsa piyasaları yatırım yapılan ve menkul kıymetlerin alınıp satıldığı en eski finans piyasalarıdır. Hisse senetleri ile birlikte anılan borsaların doğuşunun da hisse senetleri ile olduğu kabul edilmektedir. Londra’da girişinin ücretli olduğu ve hisse senetlerinin alım – satım işlemlerinin yapıldığı, tabelasında borsa anlamına gelen “the stock market” yazılı olan bir kahvehane ilk borsa işlemlerinin yapıldığı yer olarak kabul görmektedir.

Borsada işlem yapmak iyi derecede bilgi ve tecrübe istemektedir. Borsanın terim anlamından başlayarak borsa ile ilgili tüm konulara hakim olmak gerekir. Borsaların risklerinden korunmak için iyi bir borsa takipçisi olmak gerekir. Fiyat hareketlerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi ve piyasalardan edinilen bilgiler ile birlikte yorumlanması gerekir. Borsa piyasası ancak bu şekilde kazanç getirmektedir.

Borsalar ekonomiye de katkı sağlayan piyasalardır. Fiyatları arz – talep dengesine dayanır ve piyasada tek fiyat oluşumunu sağlarlar. Borsaların bir dezavantajı ise spekülasyon ve manipülasyon yapılabilir olmasıdır. Bu nedenle de kazanılacağı garanti olarak düşünülen pozisyondan bile kayıp yaşanabilir. Borsada işlem yaparken bu nedenle iyi bir tecrübeye sahip olmak gerekir ki bu durumlardan kayıp yaşanmasın.

Borsa piyasası, ticarete konu olan malların alım satım işlemlerinin yürütüldüğü kendine özgü kurallarının olduğu kurumsal piyasalardır. Borsalara piyasa denilmesinin nedeni ticari malların alım satım işlemlerinin yapıldığı yerler olmalarıdır. Kurumsal olmalarının sebebi ise kendilerine özgü kurallarının olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder