20 Ağustos 2013 Salı

Borsada Altın Yatırımı

Altına kuyumcu ve bankalarda yatırım yapmak yerine borsalar gibi organize olmuş piyasalarda yatırım yapmak daha karlıdır. Her şeyden önce altın ile tüm dünyada aynı olan altın değeri üzerinden yatırım yapılmış olur. Kuyumcu ve bankalarda yapılan altın işlemlerinde şikayet edilen en çok konulardan birisi altının gerçek değeri üzerinden işlem görmemesi ve diğeri de alım – satım arasındaki farkın çok yüksek olmasıdır.

Borsaların işlem gören yatırım araçlarına göre çeşitli adlar aldığını biliyoruz. Altın bir emtia çeşididir ve yüksek olan işlem hacmi nedeniyle kendi borsasına sahip olmuştur. Altın borsalarının tam olarak faaliyetlerini yerine getirmesi ile de altın uluslararası piyasalarda bir standarda sahip olarak işlem görmeye başlamıştır. Aynı zamanda altının dünya ile paralel fiyatlara sahip olması da sağlanmıştır.

Altın borsası yatırımları hem bireysel yatırımcılar hem de kurumsal yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Bireysel yatırımcıların yanına kurumsal yatırımcıların da altın borsasında işlem yapmalarının nedeni, risklerinin düşük olması getirilerinin yüksek olmasıdır. Aracı kurumlar açısından da altın borsaları önemli yatırım piyasalarıdır. Altın borsalarının tanımı yapılırken, bireyler ve kurumların tasarruflarını garantili ve sağlam bir yatırım aracına dönüştürebildikleri bir piyasadır demek yanlış olmayacaktır.

Altın borsasında işlem gören yatırım araçlarına bakılacak olursa;

Çeyrek altın, tam altın, yarım altın, cumhuriyet altını, beşi bir yerde, 24 ayar, 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar ve 1 ons altın. Altın türevleri dışında vadeli altın işlemleri de altın borsalarında yapılmaktadır. Aynı zamanda gümüş ve platin gibi diğer değerli maden ve metallerle de işlem yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder