19 Ağustos 2013 Pazartesi

Emtia Borsaları

Emtialar günümüzde az riskle yüksek kazanç getiren yatırım araçlarındandır. Yatırım piyasalarında emtialar ile fiziki olmayan şekillerde yapılan emtia yatırımları yatırımcılar için iyi bir portföy çeşidi olma niteliği taşımaktadır. Uzun vadede doğru tahminlerin yapılabilmesi ve ekonomilerde yaşanan kriz dönemlerinde yatırımcılara yüksek kazanç getirecek yatırım araçlarıdır.

Emtia borsaları ilk olarak ABD’de yaşanan uzun süreli kriz döneminde tarım ürünlerinin fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne geçilmesi amacıyla kurulmuşlardır. Üretici ve tüketicilerin çabaları ile bir pazar oluşturulmuş ve emtia fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların önüne geçilmiştir. Bir süre sonra yüksek kazançların elde edildiğini fark eden bazı tüccarlar da bu işi ticarete dökerek emtia borsalarının gelişimini sağlamıştır.

Günümüzde işlem gören emtialar çok çeşitlidir ve vadeli olarak da işlem görmeleri nedeniyle yatırımcılara iyi alternatifler sunmaktadır. Emtia çeşitleri; tarım ürünleri, değerli madenler, sanayi metalleri, enerji ürünleri, ormancılık ürünleri, gıda maddeleri ve hammaddeleri, kimyasal maddeler, canlı havyan gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Emtia borsaları ülkemizde ticaret borsalarına bağlı olarak işlem gördüğü gibi özel ürün borsaları da oluşmuştur. Örneğin altın borsası, pamuk borsası. Ülkemizde bu borsaların en iyi örneklerinden birisi İstanbul Altın Borsası’dır.

Gelecek emtia fiyatları uzun vadede tahmin edilebilirliği sayesinde yatırımcılara kolaylık sağlamaktadır. Emtia fiyatları, verimlilik, mevsimsel, iklimsel etkenlerden, ulaşım ve nakliye giderlerinden, ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi krizlerden, doğal afetlerden etkilenmektedir. Bu etkenlerin piyasa takipleri kolaydır ve analiz araçlarının kullanılması ile de geleceğe yönelik doğru fiyat tahminleri yapılarak yüksek kazanç getirecek işlemler yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder