11 Ekim 2013 Cuma

Borsaların Ekonomik İşlevleri

Borsaları bir kumar veya bahis oyunu olarak görmek yanlıştır. Borsalar finansal sistemde büyük işlevlere sahip olan kurumsal piyasalardır. Kurumsal kimliklerinin kendilerine özgü kuralları olması nedeniyle olduğunu daha önceden belirtmiştim ve ticari malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı yerler olması sebebiyle de piyasa özellikleri vardır.

Borsalar piyasalara tek fiyat oluşumu konusunda büyük bir rol oynarlar. Borsası bulunmayan ülkelerin piyasalarında tam rekabet şartları mevcut değilse tek fiyat oluşumundan bahsetmek söz konusu olmayacaktır. Borsalarda tüm alıcı ve satıcılar biraraya geldikleri için en iyi fiyat oluşumu borsalarda sağlanmaktadır.

Borsaların diğer bir en önemli görevi likidite sağlamaktır. Kıymetli evrakların el değiştirmesi için konusunda kolay para dönüşümünün sağlandığı yerlerdir. Birincil ve ikincil piyasa arasında menkul kıymetlerin arz ve talebine cevap vermektedir. Borsalar sayesinde ikincil piyasada elinden menkul kıymet çıkaran kişiler birincil piyasadan tekrardan menkul kıymet alabilecektir.

Güvence işlevleri ise seçiciliklerinden kaynaklanmaktadır. Yani her şirketin menkul kıymeti borsalara kote olamaz. Hisse senetlerinin borsaya kote ettirilmeden önce iyice araştırılması ve sürekli bir kontrol edilmesi söz konusudur. Bu şekilde menkul kıymetin ait olduğu kurumun ciddiyeti ortaya koyulmuş olur. Borsalar aynı zamanda ekonomide barometre görevi görürler.

Bir şirketin başarı veya güvenilirliğinin ortaya koyulduğu en iyi ortam borsalardır. Borsalar bu işlevi kolayca yerine getirirler ve aynı zamanda şirketlerin birbiri ile karşılaştırılmasını da kolaylaştırırlar. Aynı zamanda bir ülkenin ekonomisinin detaylı bir şekilde incelenmesi de borsalar sayesinde mümkündür. Enflasyon, gelişme ve kalkınma, yatırımlar gibi ekonomik etkenlerin ve siyasi bozukluklar, savaş gibi ekonomi dışı faktörlerin izlenmesi için en iyi ortamı borsalar oluşturmaktadır.

Bunun gibi birçok önemli işleve sahip olan borsaların birer kumarhane olarak görülmesi tamamen yanlıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder